Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ετήσιος χορός ΣΛΘ, Φωτογραφική Αναδρομή


Ας θυμηθούμε κάποιες όμορφες στιγμές από παλιότερους χορούς του συλλόγου μας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε τυχαία απ΄το ψηφιοποιημένο αρχείο μας.Υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες, οι οποίες δεν χωρούν όλες σε μια ανάρτηση.     


Ν. Δίκας, Μ. Σακελαροπούλου 1950

Άρης Πούλιος 1960

Χορευτικό 1980


Χορευτικό 1996, Πούλκας


Χορευτικό 2002, Φιλίππειο 

Χορευτικό 2005, Φιλίππειο

Ι. Τριάρχου 2001

Χορός 2001, Μάκρο

Χορός 2002, Φιλίππειο

Χορός 2006, Φιλίππειο

Χορός 2002, Φιλίπειο

Χορός 2005, Φιλίππειο

Χορός 2008, Αιθουσα Γ Λιμάνι 


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης 2014

Ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του συλλόγου μας και φέτος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του ξενοδοχείου ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ.

  Το Σάββατο στις 8 Μαρτίου 2014 να είστε όλοι εκεί.

Χορευτικά, πλούσια λαχειοφόρος, κέφι, καλό φαγητό και απεριόριστο κρασί.

Ώρα έναρξης 20:30 μ.μ.   


Τιμή πρόσκλησης :
15 € για ενήλικες (πλήρες μενού, απεριόριστο ποτό)
10 € Φοιτητικό (πλήρες μενού, απεριόριστο ποτό)
5 € για παιδιά. (παιδική μερίδα, αναψυκτικό) 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μπαμπαλιούρια στο Λευκό Πύργο - Δυνατό παρόν


Το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο έθιμο Μπαμπαλιούρια σήμερα Κυριακή 23/2/14 παρέλασε στην Θεσσαλονίκη. Σε μια κοινή κάθοδο των συλλόγων μας, του Εξωραϊστικού, του Λιβαδιωτών Κατερίνης και του Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, η ομάδα του Λιβαδίου Ολύμπου έλαβε μέρος στην 1η Πομπή Κωδωνοφόρων με 11 συνολικά Μπαμπαλιούρια και 40 συνοδούς με παραδοσιακές στολές.


Η παραλιακή οδός, η πλατεία Αριστοτέλους και πολλά στενά της συμπρωτεύουσας δονήθηκαν από τους ήχους των κουδουνιών μας. Η πομπή των κωδωνοφόρων ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.


Εκεί, οι νεαροί Λιβαδιώτες, τα Μπαμπαλιούρια μας τράνταξαν τον κόσμο. Κατατρόμαξαν τα παιδιά, κούφαναν το κοινό με τον εκκωφαντικό ήχο των κυπριών, αφού για αρκετά λεπτά της ώρας κουνούσαν λυσσαλέα τα κορμιά τους. 


Στη συνέχεια μέσα από τα στενά της πόλης, στην πλατεία Άθωνος, στην Αγίας Σοφίας, εξέπληξαν τους Θεσσαλονικείς γνωστοποιώντας τους το έθιμο μας.


Στο τέλος σε περίπτερο της έκθεσης, όσοι καταφέρανε και αντέξανε μέχρι αργά το απόγευμα, κεραστήκαν φαγητό, κρασάκι και τσίπουρο.


   
Με αφορμή την συμμετοχή στην 1η Πομπή Κωδωνοφόρων ο σύλλογός μας ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής δύο φορεσιών για Μπαμπαλιούρια. Ήδη φέτος κατασκευάστηκαν οι μάσκες, τα σαμάρια – λημαριές και τα σπαθιά. Τα κουδούνια τα δανειστήκαμε από το Λιβάδι. Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους :

Καψάλη Δ. Βαγγέλη για την ευγενική του προσφορά να δανείσει τα πολύτιμα κυπριά και τσόκανα του


Μαρνό Γιάννη για το ράψιμο των σαμαριών.          




Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Το τσίκνισμα πήγε καλά !!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Τσικνοπέμπτη έδωσε μια καλή ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς Λιβαδιώτες να βρεθούνε στη λέσχη του συλλόγου. 


Μικρά και μεγάλα καρναβάλια διασκέδασαν χορεύοντας και τραγουδώντας. Η Κατερίνα, ως εξαιρετική παρουσιάστρια, με έξυπνα και δημιουργικά παιχνίδια ξεσήκωσε όλα τα πιτσιρίκια.Τραγούδια, παντομίμες, χορός, κυνήγι καραμέλας και πολλά ακόμη δρώμενα. Τα ψητά του Βάσιου άψογα, το τσίπουρο αγίασμα μπόλικο και οι παρέες ...... Λιβαδιώτικες. 


Μόνο ο ΠΑΟΚ μας τα χάλασε λιγάκι.

             

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ελάτε να τσικνιστούμε!

Η λέσχη του συλλόγου μας θα γεμίσει και φέτος μικρά και μεγάλα καρναβάλια. Την Πέμπτη 20 – 2 – 2014 με τσιπουράκι και ρετσινούλα , σουβλάκια και πολύ κέφι θα τσικνίσουμε αφήνοντας στην άκρη τις καθημερινές μας δυσκολίες. Η οδός Σχολαρίου θα καπνιστεί από την ψησταριά του Βάσιου. Όσοι θέλετε να απολαύσετε καλή παρέα και νόστιμα ψητά φορέστε μια μάσκα η ένα καπέλο, ντύστε τα παιδάκια σας και ελάτε. 
Ώρα έναρξης  18:00 μ.μ.

ΑΑΑ!!!!! Τα Παόκια θα μπορούν να βλέπουν το παιχνίδι της ομάδας τους χαμηλοφώνως.

Σας περιμένουμε.   


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το άδοξο τέλος !!!

Σπάνια ιστορικά αρχεία ….

Σκοτεινές πλευρές της ιστορίας μας, για το άδοξο τέλος της οικογένειας του Γ. Ολύμπιου, ανέδειξε και φώτισε με την έρευνά του ο εκπαιδευτικός - ιστορικός Γρ. Βέλκος στην κυριακάτικη εκδήλωση του συλλόγου μας.


Αξιόλογα ιστορικά στοιχεία της περιόδου 1835 – 1870, θαμμένα και ξεχασμένα από την επίσημη ιστοριογραφία, ήρθαν στο προσκήνιο. Η Στάνα σύζυγος, ο Αλέξανδρος, ο Μιλάνος και η Ευφροσύνη τα παιδιά του ήρωα έφτασαν στην πατρίδα μας τιμώντας την επιθυμία του Γ. Ολύμπίου.  Η πατρίδα όμως τους παραμέρισε και τους ……εξόντωσε.


Η οικονομική προσφορά της Στάνας στον αγώνα, η ανέχεια και η φτώχια των απογόνων του ήρωα, η εγκληματική αδιαφορία και κοροϊδία της ελληνικής πολιτείας, ο εμπαιγμός των τότε πολιτικών ταγών απέναντι στη σύζυγο του ήρωα και ο τραγικός χαμός τους  είναι μερικά από τα στοιχεία που ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Βέλκος παρουσιάζοντας ισχυρά τεκμήρια της εποχής.


Επίσημα διατάγματα του Όθωνα, αποσπάσματα της τότε αρθρογραφίας, έργα και αναφορές   λόγιων της εποχής αποτελούν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την απαξίωση που έζησε η οικογένεια του ήρωα Γ. Ολυμπίου στην αγαπημένη του πατρίδα.    


Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ.  Γρ. Βέλκος δώρισε στο ΔΣ του συλλόγου μας ένα συλλεκτικό DVD με μια ταινία αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Επαρχίας Ελασσόνας από τον τούρκικο ζυγό 1912-13. Μια συλλογική δουλειά ανθρώπων της περιοχής μας, όπου το σενάριο και  σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο κ. Γάτσας Γεώργιος.


Το ΔΣ ευχαριστεί τους Βέλκο Γρ. και Γάτσα Γ. για την δωρεά της συλλεκτικής έκδοσης. Επίσης ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους που για μια ακόμη εκδήλωση συμπαρασταθήκανε στο σύλλογό μας.   
   

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

«Το άδοξο τέλος της οικογένειας του Γεωργάκη Ολυμπίου»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι
του συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ο «Γεωργάκης Ολύμπιος»

την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 π.μ.
στην αίθουσα του Συλλόγου μας

θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Γρηγόρη Βέλκου,
εκπαιδευτικού, ιστορικού & ερευνητή, με θέμα:

«Το άδοξο τέλος της οικογένειας
του Γεωργάκη Ολυμπίου»

Ο κ. Βέλκος, μετά από πολύχρονη και επίπονη έρευνα,
θα μας παρουσιάσει τα αποτελέσματά της,
για την τύχη της γυναίκας και των παιδιών
του ήρωα Γεωργάκη Ολυμπίου,
μετά την ηρωική του θυσία στη Μονή του Σέκου.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει μεγάλη τιμή και χαρά για μας.
Με εκτίμηση


Το Διοικητικό Συμβούλιο


....Γύρνα τις ώρες

Μουσική Εκδήλωση στο Λιβάδι απο τον ΕΣΛ

Στις 9/2/2014 το απόγευμα στο Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή. Είσοδος Ελεύθερη.

....Γύρνα τις ώρες