Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ντούφες 2017
στο Σύλλογο Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 19:30μ.μ. στο χώρο της λέσχης μας οι γυναίκες θα αναβιώσουν το παραδοσιακό Λιβαδιώτικο έθιμο. Θα διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική και θα ξεφαντώσουν όπως τα παλιά χρόνια. Χορός, γλέντι και τραγούδι. 

Απαγορεύεται αυστηρώς η παρουσία των ανδρών. Μια βραδιά δίχως άντρες. Όποιος τολμήσει να εμφανιστεί τιμωρείται. Καλούνται όλες οι γυναίκες του συλλόγου μας να υπερασπιστούν το ρόλο τους. Σας περιμένουμε.   


Ας θυμηθούμε κάποιες παλιότερες όμορφες στιγμές, φωτογραφίες του ψηφιοποιημένου αρχείου μας, από Ντούφες προηγούμενων δεκαετιών.   








   

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η Τσικνοπέμπτη μας

Η οδός Σχολαρίου τσικνίστηκε για τα καλά, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Παρά το γεγονός ότι η φετινή Τσικνοπέμπτη είχε δυο ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι φίλοι και τα μέλη του συλλόγου μας συγκεντρώθηκαν στη λέσχη και το απόλαυσαν. Τα δε μικρά καρναβάλια ξετρελάθηκαν με τα αποκριάτικα παιχνίδια. Σπάσιμο της πινιάτας για να αποκαλύψουν τα μυστικά δωράκια και αυγομαχίες. Καλή Αποκριά και του χρόνου με υγεία.  



         

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Τσικνοπέμπτη στη λέσχη του συλλόγου μας

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι του συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης 
ο «Γεωργάκης Ολύμπιος»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Ελάτε να τσικνίσουμε στο  χώρο της λέσχη μας,
την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, μετά τις 7:30 μ.μ.

Τα μικρά καρναβάλια θα διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια και φαΐ, ενώ  οι μεγάλοι, μασκαράδες η μη, θα απολαύσουν τσίπουρα, μεζέδες και μεγάλη δόση τσίκνας.


Με εκτίμηση το ΔΣ 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Τα Μπαμπαλιούρια συντροφιά με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο μας παρουσιάστηκε σήμερα στην 4η πομπή κουδουνοφόρων στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο μουντός καιρός δεν απέτρεψε τον κόσμο και τους δεκάδες λιβαδιώτες να παρακολουθήσουν αυτή την ιδιόμορφη παρέλαση. 




Τα μπαμπαλιούρια των τριών συλλόγων μας ξεκίνησαν την πορεία τους από το υπόγειο του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου, διέσχισαν την πλατεία ΧΑΝΘ, κυκλώσανε τον Λευκό Πύργο και περπάτησαν την παραλιακή, με τελικό προορισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 



Τα τσαρούχια μας, τα καϊρούκια μας και ο βροντερός ήχος των κουδουνιών  φέτος συνοδεύτηκαν από τους ήχους του Λιβαδιώτικου κλαρίνου του Καπαώνη Δ. Νίκου. Το ΔΣ ευχαριστεί τους Δερβένη Χ. Βασίλης και Μεταξιώτη Ελ. Γιώργο που ντύθηκαν μπαμπαλιούρια καθώς και τους Κιτσούλη Δ. Σάκη και  Παναγοπούλου Γιώτα που φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές.     







    

Καινούριες Μάσκες

Ο σύλλογός μας απέκτησε καινούριες μάσκες για τα μπαμπαλιούρια. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρέθηκαν κατσικίσια δέρματα με τρίχα, επεξεργασμένα μα μυρωδάτα, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την κατασκευή των μασκών. Με προσπάθεια αρκετών μελών την Παρασκευή το βράδυ, έγινε ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε την εκδήλωση της 4ης πομπής. Η κατασκευή των μασκών έγινε όπως τα παλιά χρόνια, μόνο που το δέρμα το είχαμε έτοιμο, στεγνό και επεξεργασμένο. 


Αρχικά, μαζί με τα δέρματα,  αγοράστηκαν φασόλια, σκοινί χοντρό, σακοράφα και σιλικόνη. 


1ο βήμα το ράψιμο του δέρματος, 


2ο βήμα το κόψιμο των ματιών,




 3ο βήμα η τοποθέτηση  των φασολιών.


Το ΔΣ του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά τον Ντάμπο Αντ. Βαγγέλη για το ψάξιμο και την εύρεση των δερμάτων καθώς και τους Μητώνα Σ. Γιώργο, Παμπέρη Βαγγέλη και Γαλάνη Σ. Μαρία για την κατασκευής των μασκών. Κάθε χρόνο ο σύλλογός μας προσθέτει και κάτι στις φορεσιές του. Για του χρόνου ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε και δυο παιδικές στολές για μικρά μπαμπαλιουράκια.                  

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Τυχαία μα ευχάριστη συνάντηση

Μια ευχάριστη, τυχαία συνάντηση συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή στην λέσχη του συλλόγου μας. Τρεις φίλοι, μέλη του χορευτικού τμήματος του συλλόγου μας τις δεκαετίες 1980 και 1990, συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια στο χώρο όπου κάνανε τα πρώτα τους χορευτικά βήματα.



Οι Προκόβας Α. Λάζαρος, Καζλάρης Κώστας και Καπέτης Τάκης θυμήθηκαν τα παλιά  σκαλίζοντας κάποιες παλιές φωτογραφίες από τα άλμπουμ του συλλόγου και πίνοντας λιβαδιώτικο τσιπουράκι.     

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

4η Πομπή Κουδουνοφόρων

Το Λιβάδι συμμετέχει και φέτος στην παρέλαση των κουδουνοφόρων την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα μπαμπαλιούρια μας θα παρελάσουν στην παραλία της συμπρωτεύουσας μαζί με εκατοντάδες άλλους κουδουνοφόρους.


Ραντεβού 11:30 π.μ. στον Λευκό Πύργο. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Λιβαδιώτικο πρωτοχρονιάτικο έθιμο ας βρεθούν στον Λευκό Πύργο, όπου οι τρεις Λιβαδιώτικοι Σύλλογοι ενώνουν τα κουδούνια τους.